Books 2021

Kdy jste se naposledy nudili, vzpomenete si?

Mobily nám nudu vzaly.

Na mladší generaci je vyvíjen extrémní tlak na to být online. Nemůžou nic promeškat (FOMO) a nemají příležitost se nudit. Když si prohlídneš Instagram, přesuneš se na TikTok, pak zareaguješ na Discordu a večer si oddechneš u Twiche. Nic hlubokýho, jen klouzání po povrchu. Hlavně aby nebyla nuda.

Starší generace to má taky tak, jen na jiných platformách a se záminkou práce. Zdá se to být produktivní, vyřízené maily a dokončené úkoly nám dělají dobře. Každá volná minuta dne musí být vytěžená na max. Vždyť práce je hodně a času málo. Vyřizujeme mikrojoby, které ale zemí nepohnou. Ta páka je totiž moc krátká.

Je to tak správně? Asi tušíte, že podle mě nikoliv. John Lennon říkal: „Čas, který strávíme nicneděláním, je zřídkakdy promarněný.“ Reklamní génius David Ogilvy údajně „osmdesát procent textů napsal poté, co se celý den poflakoval.“ V Netflixu mají neomezenou dovolenou a nutí zaměstnance, aby si ji brali co nejvíce.

Ty nejlepší věci jsem vždycky vymyslel ve chvílích, kdy jsem se nudil a nezbývalo mi než se pohroužit do svých myšlenek. Chvíle, kdy jsem seděl v tramvaji, nemaje u sebe mobil, knížku, hudbu, nic. Jen pohled z okna. Chvíle na dlouhém treku, kdy jediná zábava je pomalu utíkající krajina. Tyhle momenty mi umožnily promyslet věc skutečně do hloubky, ne jen lehce sklouznout po povrchu.

Takových okamžiků je ale míň, než bývalo. Člověk si je musí uměle vytvořit. Jak? Třeba meditací, dlouhým trekem, vypnutím notifikací atd. Zkrátka čímkoliv, co jednoho přiměje nechat mobil v kapse a vystavit se napospas sobě samému.