Books 2021

Na první fotce jsou knihy, které jsem za rok 2021 přečetl. Na druhé knihy, které na mě čekají v 2022. Po vzoru Gatese a dalších velkých boys si tady taky dovolim malý rewind a hodnocení jednotlivých titulů dál v článku. Co byste doporučili přidat do waiting listu?

Jak získávat přátelé a působit na lidi / Dale Carnegie

Je zajímavý, že přesvědčovací taktiky, o kterých Dale napsal a učil už ve 40. letech minulého století se opakovaně objevují u všech dalších autorů s různými obměnami (Například Chriss Voss a knížka Nikdy nedělej kompromis). A že i po sto letech se to lidi nejsou schopní naučit.

Tao Teh Ching / Lao Tzu

Zvláštnim způsobem uklidňující a povznášející duchovní učení starý 2000 let, ze kterého se dá nekonečně čerpat i v dnešním byznyse, politice a běžnym životě. Určitě to chce přečíst víckrát.

Punkové podnikání / James Watt

Zakladatel dnes už ne tak “mini” pivovaru Brewdog o přístupu k podnikání, díky kterému se z producenta řemeslných piv stal kult. Po přečtení si budete chtít otevřít pivovar.

Pravidlo žádných pravidel / Reed Hastings & Erin Meyer

Jestli vás taky zajímá, proč je HBO GO tak špatná appka a Netflix tak senzační, tak v týhle knížce je odpověď. Kultura osobní zodpovědnosti, svobody, koncentrace talentů, mimořádných mezd a neexistujících pravidel udělala z půjčovny DVD zábavního giganta.

Buy Then Build / Walker Diebel

Praktický průvodce po akvizicích a nákupech firem od A do Z. Na co si dát pozor, podle čeho vypočítat cenu, jak to financovat, co dělat první dny a měsíce po nákupu atd. Byznysmenův průvodce po akviziční galaxii.

History Has Begun / Bruno Macaes

Stav dnešní euroatlantické civilizace zasazená do kontextu s extraporcí poučeného vhledu. Angličtina se mi chroupala trochu hůř ale kadence faktů na stránku to vynahradila.

Homo Deus / Yuwal Noah Harari

Řadim to na stejnou úroveň jako Sapiens. Schopnost autora pospojovat zjevná fakta, zasadit je do kontextu a smysluplně podat je geniální. Po přečtení jsem přestal jíst maso a začal trackovat spánek.

Spasitel / Andy Weir

Moje nový nejoblíbenější sci-fi. Brutálně čtivý a ještě brutálněji chytrý. Celou jsem ji spolknul za 5 dní a mám pocit, že bych mohl složit PhD z astrofyziky.

Na volné noze / Robert Vlach

Freelancerova bible, která mě až tak nenadchla. Asi kvůli autorovu přístupu k podnikání, který je na mě příliš technický a vyzývá k jedný neměnný kariérní profilaci. Na to je život moc krátkej.

7 zákonů / Miroslav Bárta

Takhle podaná historie mě baví víc, než jsem si na gymplu kdy dokázal představit. Principy, podle kterých se civilizace rodí, rostou a upadají jsou kontraintuitivně docela uklidňující. Asi mě nejvíc bavila část o Vikinzích a Egypťanech.

Pricipy / Ray Dalio

Legendární investor napsal bichli o svých životních a pracovních principech, podle kterých se dennodenně řídí. Měl jsem trochu strach ze slovenštiny, protože v češtině jsem ji nesehnal, ale nakonec jsem to nevnímal. Pár principů jsem si z ní odnesl.

The Immortality Key / Brian C. Muraresku

Putování antikou a pomocí nejnovějších archeologických nástrojů najít nevyvratitelné důkazy o tom, že velká část starověkého náboženství se motá kolem halucinogenů. Čekal bych větší reakci, ale asi jsme otupení.

Česká jízda / Vratislav Dostál

Vlastně ne až tak překvapivé čtení o českých a moravských bohem zapomenutých vesnicích a jejich problémech. Přišlo mi, že se to v závěru opakuje.

Platforma / Michel Houellebecq

Moje první setkání s Houellebecqem a láska z toho neni. V půlce jsem přestal, nic moc mi to nedávalo.

Odměna z pekla / Lansdale Brothers

Svižná oddychovka. Od první třetiny je jasný, kam se bude děj ubírat, ale jednou za čas lze hřešit s hororovými braky.

Problém tří těles / Liou Cch’-sin

Sci-fi od čínského autora s geniální myšlenkou o tom, jestli je správně snažit se kontaktovat mimozemské civilizace za předpokladu, že množství hmoty ve vesmíru je neměnné. Překvapilo mě barvité líčení událostí čínské kulturní revoluce. Druhá knížka Temný les je silnější než první Problém tří těles.

O svobodě myšlení a slova / John Stuart Mill

Nemáš nárok myslet si, že máš názor, pokud ho nejseš schopnej veřejně obhájit. A je to tvoje povinnost, tohle dělat. Podle mnohých byl Mill poslední člověk, který věděl o světě vše, co se v té době dalo vědět. Pak už se vše začalo specializovat.

Kronika zániku Evropy / Vlastimil Vondruška

Strašně rád si přečtu tendenční knížky z druhého názorového proudu. Tohle bylo ryze protiunijní, protiimigrační a protiliberální postapokaliptické dílo, který mi pomohlo vidět svět z trochu širší perspektivy.